Hírek, aktualitások

Európa-bajnok kőolajkutató hallgatóink

Az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) 2017. március 9–10. között Prágában rendezte az IBA (Imperial Barrel Awards) versenyének európai döntőjét. A győzelmet az IBA történetében most először az ELTE mesterszakos geológus és geofizikus hallgatókból álló csapata  szerezte meg.  A győztes csapat tagjai Albirt József, Bottyán Réka és Nyíri Dániel végzős geológus, valamint Csurgai Ferenc András és Híves Kristóf geofizikus hallgatók voltak.

Az ELTE-csapat felkészülését ipari tanácsadóként Szilágyi Imre, a MOL vezető geológusa, tanszékünk önkéntes vendégelőadója és Temes Mihály (Vermilion Energy) támogatta, egyetemi tanácsadóként pedig Haas János, az MTA levelező tagja, az ELTE kutatóprofesszora és a csapatot Prágába is elkísérő Tőkés Lilla tudományos segédmunkatárs, tavalyi csapattag segítette. A felkészülésben az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék több oktatója és volt oktatója is részt vett, köztük Sztanó Orsolya és az IBA versenyen való részvételt az ELTE-n elindító Pogácsás György, emellett az IBA-t megjárt korábbi hallgatóinkból lett olajipari szakemberek is segítettek. Köszönet illeti továbbá Németh Andrást (MOL Nyrt.), az AAPG Eötvös Student Chapter munkájának mindenkori támogatásáért. A csapat részvételét anyagilag a MOL Nyrt., a tanszékünkön működő Papp Simon Alapítvány és más hazánkban működő szénhidrogén-kutató vállalatok, a Geomega, a Hungarian Horizon Energy, az O&G Development és a TDE támogatták.

Sok szeretettel gratulálunk! A hallgatók részletes beszámolója hamarosan itt is olvasható!

 

Ünnepi előadóülés Mindszenty Andrea 70. születésnapja tiszteletére

Mindszenty Andrea 70. születésnapja tiszteletére ünnepi előadóülést szervezünk december 20-án 14 órai kezdettel a Szabó József teremben (0-803). A rendezvény részletes programja letölthető itt. Az előadóülést fogadás követi, meglepetés pohárköszöntőkkel. Mindenkit szeretettel várunk!

 

Nagymarosy Andrástól búcsúzunk

Dr. Nagymarosy András, a földtudományok kandidátusa, ny. egyetemi docens, 1994-2004 között az Általános és Történeti Földtani Tanszék vezetője, az Elemző földtan, a Rétegtan, és a Magyarország földtana geológus főtárgyak előadója, a hazai oligocén képződmények rétegtanának nemzetközi hírű szakértője, bortermő vidékeink geológiájának avatott ismerője, a Kalamajka, majd utóbb a Borfolk népzenei együttes nagybőgőse, a Pro Universitate Emlékérem arany fokozatának, valamint a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje, 2016. szeptember 28-án, méltósággal viselt, súlyos betegség után elhunyt. Emlékét őrzik barátai, kollégái, hallgatói s mindazok a geológusok, akiket lebilincselő előadásaival és emlékezetes terepgyakorlataival ő indított el pályájukon.

 

Nagymarosy András a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta

Tanszéki kollégánk, Nagymarosy András jelentős tudományos és oktatói munkája, valamint a táncházmozgalomban több mint három évtizeden át elhivatottan folytatott kiemelkedő népzenészi tevékenysége, illetve a hazai borkultúra megújításában játszott meghatározó szerepe elismeréseként a MAGYAR ÉRDEMREND lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. Szívből gratulálunk!

 

Rektori kiválósági különdíjban részesült tanszékünk két oktatója

Rektori kiválósági különdíjban részesült tanszékvezetőnk, Pálfy József és tanszékünk egyetemi docense, Mádlné Szőnyi Judit. Az ELTE rektora az egyetem oktatóinak és kutatóinak kiemelkedő teljesítményét ismerte el a díjakkal. Gratulálunk!

 
További cikkeink...